Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Douglas overkapping

Duurzaamheid Douglas houten overkapping

De houtsoort douglas komt van de douglasspar. Douglashout is momenteel zeer populair. Ook voor een douglas overkapping! In grote bosgebieden van West-Europa, vooral in Frankrijk en Duitsland, is de douglasspar in de afgelopen tientallen jaren veel aangeplant. In Frankrijk groeit er alleen al jaarlijks 1 miljoen kuub lariks. Deze bomen zijn hier heel lang. Het voordeel hiervan is dat je dus ook hele lange planken kan kopen. Voor een pool house is dit perfect! Dit hout is één van de meest duurzame naaldhoutsoorten. Het is ook een van de hardste houtsoorten wat in Europa beschikbaar is. Het hout van de douglasspar heeft een mooie kleur en structuur en een warme uitstraling. Lariksdouglas hout is voor veel toepassingen geschikt en het valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekend dat het onbehandeld een minimale levensduur heeft van 10 tot wel 15 jaar. Als we er nog even verder op in gaan dan hebben alle houtsoorten een duurzaamheidsklasse.

De perfecte houtsoort voor een overkapping

Douglas hout is in vergelijking met vurenhout heel goed, want vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 5. Dit is niet heel goed want hoge getallen kunnen minder tegen invloeden van buitenaf. Lariks hout is een prima vervanger voor vuren, grenen, eiken of meranti. Doordat Lariks heel duurzaam is verwacht je een hele dure prijs, echter is het vrij goedkoop als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de prijzen van hardhout zoals eikenhout. Het hout wordt steeds harder door uitdroging. Het blijft een natuurproduct, dus het kan vocht opslaan. In het hout wordt er veel kernhout gevormd. Dit kernhout bevat weer veel hards wat continu weer hard wordt, hierdoor krijgen schimmels minder snel kans om los te gaan, dus het hout gaat veel langer mee en het zal minder snel rotten. Douglas hout is een soort die veel gebruikt wordt voor buitentoepassingen zoals poolhouses, pergola’s, schuren, overkappingen en tuinhuizen. Ook is het perfect voor het aanleggen van een vlonder of terras. Het hout is ook te gebruiken voor binnen toepassingen. Denk hierbij aan meubels of vloeren. Douglas heeft dus genoeg voordelen.

Een sterke, rechte en stabiele overkapping

Larikshout is sterk, recht en stabiel. Een ander voordeel van het hout is dat het heel eenvoudig machinaal te verwerken is. Het bewerken van douglashout is een stuk gemakkelijker dan eikenhout. Dit komt doordat het iets zachter is dan eikenhout. Het heeft een warme kleur wat door de jaren vergrijst door weer omstandigheden. Hierdoor krijg je al snel een mooi karakteristiek een verouderd uiterlijk. Ook kan het zo zijn dat het barsten gaat vertonen, maar dit geeft het hout alleen een nog mooier, speels en meer doorleefd karakter.

Lariks hout behandelen met beits

Is grijs toch niet de kleur die je wil? Dan kun je het larikshout hiertegen gewoon behandelen. Lariksdouglas kan dus gebruikt worden voor zowel binnen als buiten. Denk hierbij aan poolhouses, overkappingen, kapschuren, kozijnen, tuinhuizen en bekleding van gevels en nog meer. Lariks is een houtsoort wat redelijk bestand is tegen vocht. Wanneer je een tuin hebt met zwembad die groot genoeg is, en je er altijd klaar mee bent om in de regen buiten te zitten, is het ideaal om een overkapping te hebben.

Nooit in de regen met een douglas overkapping

Een overkapping is perfect te maken met douglashout. Voordat je begint, even weten wat voor ruimte je hebt om de overkapping te maken. Het belangrijkste is dat je van tevoren goed na denkt waar je je douglas overkapping wilt hebben. Het is eenvoudig om het aan huis of in de tuin te plaatsen. Wilt u nou ook lekker buiten zitten zonder dat u last heeft van regen? Dan is zelf een overkapping maken dé oplossing. Een douglas-overkapping is geschikt voor iedereen die graag in de zomer buiten wilt zitten. Larikshout is modern, strak en duurzaam! Een larikshout overkapping voelt als een verlenging van je huis. Zo krijg je echt een binnen-buitengevoel. Het geeft een robuuste uitstraling. Je kunt Douglas overkappingen kiezen met een plat dak, een zadeldak of een kapschuurtype. Het aantal en type wanden is eenvoudig naar eigen inzicht te bepalen.

Milieu vriendelijke douglas overkapping

Waarom is douglashout populair voor een overkapping? Het hout is natuurlijk goed voor het milieu. Maar het hout is ook bijzonder sterk. Bij veel houtsoorten moet het hout eerst worden geïmpregneerd, omdat het dan buiten langer goed blijft. Maar bij lariksdouglas is dit niet altijd nodig. Het hout is van nature zo sterk dat het vrijwel niet rot of beschimmeld. Dus ideaal om te gebruiken voor buiten overkappingen. Douglashout gaat onbehandeld gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Wil je dat het hout buiten langer meegaat? Dan raden wij het aan om het hout te behandelen met bijvoorbeeld olie of beits. Wil je nou zelf een douglas-overkapping maken, dan kun je kiezen voor balken en regels. Wil je lekker beschut zitten? Bekijk onze website houthandelsalland.nl om ons gevelbekleding assortiment te zien. Wij hebben diverse maten in gevelbekleding. De planken zijn sterk genoeg om er een gevelbekleding van te maken. Zo kun je de overkapping bekleden met douglas Zweeds rabat, potdekselplank, channel-siding of half rabat.

Lariks overkapping bekleden met zweeds rabat

Wat is Zweeds rabat? Dit zijn rabatdelen die taps toelopen en een uitgefreesde sponning hebben zodat u ze eenvoudig kunt stapelen. De planken zijn met andere woorden op zo‘n manier gemaakt dat u ze moeiteloos horizontaal in elkaar bevestigt. Het resultaat is een wand van een overkapping of schuur waarbij de planken elkaar een stukje overlappen. Ook kun je potdekselplanken gebruiken dit zijn planken die geschikt zijn om over elkaar heen te monteren. Het is een gewone rechthoekige plank zonder sponning zoals een Zweeds rabat. Dit wordt ook wel ‘potdekselen’ genoemd en de planken hebben hun naam dan ook hieraan te danken. Channel-siding is de naam van een bepaald profiel, wat u veel terugziet in gevelbekleding. Channel-siding rabatplanken zijn uitgerust met een speciaal afwateringsprofiel, die het mogelijk maakt om deze planken verticaal te monteren zonder dat het water doorkomt naar de achterwand. Halfhouts rabat is ideaal voor horizontale montage, dit komt door dat het hout goed kan afwateren door de ronding in het profiel. Dit kenmerkt het profiel ook, en is dus voor horizontale montage. Dit is perfect te gebruiken voor een lariks tuinoverkapping.

Je lariks overkapping compleet maken

Om je lariks overkapping compleet te maken, kun je er ook een vlonder in maken met vlonderplanken, ook wel terrasplanken genoemd. Zo kunt u op een mooie en strakke manier uw terras aanleggen. Vlonderplanken kunnen op palen worden geplaatst maar ook op tegels. Zo heeft u niet veel werk met het aanleggen van een terras. De vlonder moet natuurlijk ook een mooie en luxe uitstraling hebben. Gelukkig is dit een erg  mooie houtsoort. Het hout staat bekend om de mooie warme kleur. Wat later kan veranderen in een grijze tint. Het is dus vrij hard en duurzaam. Dit zijn natuurlijk eigenschappen die u graag terugziet in het hout dat voor uw vlonder wordt gebruikt. U wilt bijvoorbeeld gewoon op de vlonder kunnen lopen, zonder dat er afdrukken in het hout ontstaan. Doordat het douglashout hard genoeg is, zullen er geen afdrukken in voorkomen. Ook is het fijn dat uw vlonder lang mooi blijft, een duurzame houtsoort zoals douglas is dan ook een must. Wilt u nou een gladde vlonder hebben. Dan is het ook mogelijk om de vlonderplanken in plaats van met de geribbelde kant met de gladde kant boven te leggen. Hierdoor krijgt u een mooi strakke vlonder. Vaak hebben mensen als bezwaar dat deze gladder zouden worden als ze nat worden maar dit is bij elk soort hout wat nat wordt, dus ook hout met ribbels kan glad worden.

Voordelige tuinoverkapping van douglas

De aantrekkelijke prijzen van het hout mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Tot slot is ook de kleur van het hout een ding waar veel mensen erg van houden. Of u nou van de vergrijsde look houdt, of van het lichtgele hout, douglashout is een erg goede keuze. Zit u er toch aan te twijfelen om douglashout of eikenhout te gebruiken? De verschillen hiervan zijn best groot. Toch worden beide houtsoorten veel gebruikt bij het maken van terrasoverkappingen en dergelijke. Het grootste verschil zit in de prijs, duurzaamheid en de uitstraling. Lariksdouglas hout is zeer goedkoop ten opzichte van eikenhout. Het scheelt grofweg wel de helft. De duurzaamheid bij eikenhout is een stuk beter. Qua uitstraling zou je kunnen zeggen dat larikshout voor de massa is en eiken voor de echte liefhebber die valt voor de unieke look and feel van deze houtsoort.

Waarom een lariks douglas overkapping?

De voordelen van eikenhout is dat het een dichte structuur heeft en een zeer lange levensduur heeft. Maar ook heeft eiken nadelen, zo kan er bij eikenhout vervorming en haarscheurtjes ontstaan. Of vochtplekken. Maar het hout is ook flink aan de prijs. Toch krijg je van eiken wel een prachtige, luxe en robuuste uitstraling. De voordelen van Lariks hout is dat het eenvoudig te verwerken is, het heeft een mooie warme kleur. Maar dit hout heeft ook nadelen. Het is kwetsbaar voor vocht, altijd zwevend monteren. Minder duurzaam als eiken. Kan soms wat harsig zijn. Bij houthandel Salland bent u op het goeie adres voor hout voor uw overkapping, wij hebben diverse vaste maten in lariksdouglas. Zo kunt u douglas in diverse vaste maten bestellen via onze webshop. Tevens hebben wij ook eiken hout in verschillende diverse vast maten. Bent u een echte doe-het-zelver? Bij ons kunt u uw hout in vaste maten bij ons bestellen voor eventueel een overkapping, poolhouse, tuinkamer, schuur, kapschuur of vlonder. U kunt losse balken en planken bestellen op onze webshop.