Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Douglas pergola

De afkomst van een douglas pergola

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar die vooral is te vinden in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. De spint van de spar heeft een geelachtige kleur, terwijl de kern van de spar de bekende roze-bruine kleur heeft. Onbehandeld is douglas hout van nature zeer sterk en duurzamer (klasse 3) dan vurenhout / steigerhout (klasse 5) of grenenhout, waardoor de houtsoort een levensduur heeft van ongeveer 10 tot 15 jaar. Wel zal het hout heel geleidelijk door onder andere diverse weersinvloeden zoals zon, regen en wind de kleur van het hout vergrijzen en / of kromtrekken. Daarnaast is douglas hout niet alleen erg veerkrachtig, maar heeft het ook een goede bescherming tegen houtrot. Dit komt omdat het kernhout in tegenstelling tot het geelachtige spinthout hars bevat wat geleidelijk aan verhard. Door het langzaam verharden van het hars heeft de schimmel minder vat op het hout, waardoor het hout veel langer mee gaat. Een ander voordeel door het verharden van het hars is, dat het hout zelf ook harder word.

Bewerkbaarheid en toepassing van douglas hout

Douglas hout kan door zijn sterkte en duurzaamheid voor verschillende toepassingen voor zowel binnen als voor buiten het huis gebruikt worden. Maar ook binnen de scheepvaart is het een veel gebruikte houtsoort. Daarnaast kun je douglas hout ook gebruiken voor verschillende houten constructies en mits het hout goed gedroogd is ook voor vloeren, platfonds en wandbekleding. Wanneer je lariks hout wilt gaan bewerken dien je dit voorzichtig aan te pakken. Er is namelijk een kans dat de harde houtsoort kan gaan splijten. Maak daarom alleen gebruik van scherp elektrisch gereedschap zoals een cirkelzaag in plaats van handgereedschap. Wil je gebruik maken van schroeven of spijkers? Ook hier is het aan te raden om dit voorzichtig aan te pakken in verband met het splijten. Boor daarom altijd eerst goed voor! Is het hout vers gezaagd? Dan is niet nodig om voor te boren. Is het hout pas vers gezaagd? Dan is douglas hout gemakkelijk bewerkbaar en heb je aan handgereedschap genoeg. Weet je nog niet zeker of je lariks hout wilt behandelen? Vraag dan aan je eigen wat je verwachtingen zijn van het hout. Verwacht je een maximale levensduur, dan is het aan te raden om het hout te behandelen.

Een natuurlijke karakteristieke douglas pergola

Wil je douglas hout op de natuurlijke manier laten vergrijzen, dan hoef je het hout niet te behandelen. Maar houdt er dan wel rekening mee dat het levensduur van het hout met een aantal jaar wel afneemt. Wil je het hout preventief behandelen dan kan je daardoor de levensduur van het hout verder verlengen. Door het hout te behandelen wordt het hout: beter beschermt tegen uitdroging en kromtrekken, beschermt tegen vergrijzing en het beschermt tegen weersinvloeden zoals zonlicht en vocht. Het bestaat uit een constructie van palen met een aantal dwarsbalken. Doorgaans zijn het losse constructies, maar u kunt ze ook aan uw gebouw of tuinhuis bevestigen. Het heeft vele voordelen. Zo kunt u hier heerlijk onder zitten en biedt deze zowel beschutting als bescherming.

Uw tuin een extra geven met een lariks pergola

Uw tuin krijgt meer diepte en doordat u de overgang in uw tuin kunt markeren, maakt u uw tuin spannender. Bevestigt u de constructie aan uw huis, dan kunt u uw huis en tuin op een mooie manier aan elkaar koppelen. Ook handig is dat u een schaduwdoek aan de lariks-pergola kunt bevestigen, waardoor u in de zomer niet perse een losse parasol nodig heeft. Door mooie klimplanten aan uw pergola toe te voegen, krijgt uw tuin een geheel eigen uitstraling. Doordat het geen muren of een dak heeft, geniet u van veel lichtinval en meer ruimte. Wist u dat u voor een douglas-pergola doorgaans geen vergunning nodig heeft? Ook zijn er geen muren nodig, waardoor u de constructie kunt bouwen waar u maar wenst. In de eerste plaats zorgt hij ook voor een decoratief element in de ruimte rond uw huis.

Douglas pergola bekleden met natuur

Als u voor een houten pergola kiest, brengt u een exotische sfeer in uw tuin. U geniet optimaal van de vrije tijd, omdat het vaak wat wegheeft van een hut op een Caribisch eiland. Met klimplanten die over de constructie heen groeien, verkrijgt u een kleurrijke pergola en creëert u een droomruimte vlak bij uw comfortabele huis. Er bestaan tal van plantensoorten die zich perfect lenen voor dit doel, waaronder klimroos, druivelaar, winterjasmijn, wattakaka, klokwinde enzovoorts. Om deze exotische sfeer nog wat extra te versterken, kunt u een transparante sluier aanbrengen die tegelijk ook dient als bescherming tegen UV-stralen op zonnige dagen. Het brengt ook enkele nadelen met zich mee om een pergola in uw tuin te zetten. Zo kan het soms erg prijzig zijn en kan een vergunning soms toch verplicht zijn indien er al bebouwing in uw tuin aanwezig is.

Lariks houten constructie voor een pergola

Tevens kunt u wanneer het koud is het minder goed verwarmen dan een veranda. Dit weegt echter nauwelijks op tegen de voordelen die de   te bieden heeft. De constructie wordt gemaakt van diverse materialen. Vaak zijn deze gemaakt van eiken hout of douglashout. Dit zijn materialen die lang meegaan en er ook mooi natuurlijk uitzien. Zo geeft hout uw tuin een geheel natuurlijke uitstraling en is dit tevens goedkoop materiaal. Een reden die de meeste mensen aangeven om een constructie te bouwen is het feit dat het mogelijk maakt om voor het gevoel beschut te zitten, zonder dat hierbij enige vorm van lichtinval verloren gaat. Een pergola is als het ware een overkapping zonder dak en dit is nou juist wat dit soort overkappingen zo aantrekkelijk maakt. De montage is relatief makkelijker dan bij bijvoorbeeld een overkapping met plat dak en bij een pergola is er de mogelijkheid om hier een mooie plant tegenop te laten groeien.

Uw pergola creëren met schaduwdoeken

Wilt u nou schaduwdoeken in de constructie dan is dit ook mogelijk. Wilt u dan wel is een moment van zon? Dan haalt u het doek gemakkelijk weg en kunt u heerlijk van de zon genieten. Vaak verwart men een veranda met een pergola. Beide vormen een soort overgang tussen de binnenzijde en de buitenzijde van uw huis, maar er is wel degelijk een verschil. Over het algemeen is een veranda een gesloten ruimte die een uitbreiding is van het woongedeelte. Een pergola daarentegen is aan de zijkanten open. Om te profiteren van de voordelen van beide, bestaat er ook een ‘veranda-pergola’: een veranda die een pergola heeft als uitbreiding. Zo verkrijgt u tegelijkertijd een gesloten aanbouw aan uw woning en een open buitenruimte. Een perfect alternatief om optimaal te profiteren van de zon als het weer het toelaat, en om uzelf te beschermen tegen regen en wind tijdens het winterseizoen. De scheiding gebeurt met glazen schuifdeuren, zodat u onder alle omstandigheden een mooi uitzicht hebt op uw tuin.

Complete douglas pergola met vlonder

Wilt u het nou compleet hebben? Dan past er een strakke douglas vlonder ook goed bij. De vlonder kent zijn traditionele oorsprong uit de openbare ruimte, waar deze bijvoorbeeld als simpel alternatief voor een loopbrug, drijver of aanlegsteiger werd gebruikt. Zo’n vlonder werd vaak enkel gebruikt als loopvlak. Naast deze handige oplossing worden vlonders tegenwoordig ook steeds vaker als sierelement in de tuin en zien we dit als een stuk exclusiviteit aan de tuin. Een luxe terras voor bijvoorbeeld de buitentafel of lounge set. Behalve als luxe terras, kun je een vlonder ook gebruiken voor kampeerdoeleinden, bijvoorbeeld bij je tent, (sta)caravan of chalet. Ook rond je hottub, jacuzzi of zwembad staat een vlonder prachtig. Woon je nu aan het water en heb je een mooie zwemvijver of visvijver? Dan kan de vlonder ook als een prachtige steiger dienen. De reden hiervan is dat vlonders zwevend over het water gelegd kunnen worden en u daardoor makkelijk in of uit het water kan of dicht bij het water kan komen.

Natuurlijke, karakteristieke douglas uitstraling

Ook geven lariks houten vlonders een natuurlijke uitstraling van uw tuin. Vlonders kunnen natuurlijk ook gewoon in uw tuin worden toegepast al dan niet in combinatie met sierbestrating. Een vlonder moet natuurlijk een mooie en luxe uitstraling hebben. Gelukkig is lariks een erg mooie houtsoort. Het hout staat bekend om de mooie structuur. Maar ook de kleur. Wat later vergrijst door weersomstandigheden, als je het niet behandeld. Dit zijn natuurlijk eigenschappen die u graag terugziet in het hout dat voor uw vlonder wordt gebruikt. U wilt bijvoorbeeld gewoon kunnen lopen op de vlonder. Zonder dat er voetafdrukken in het hout ontstaan. Doordat douglas hard genoeg is, zullen er geen afdrukken in voorkomen. Ook is het natuurlijk fijn dat uw vlonder lang goed blijf. Dus weinig onderhoud. Vaak denken mensen dat ze snel uitglijden bij een natte vlonder.

Vindt uw pergola hout bij Houthandel Salland

Alle houtsoorten kunnen wat gladder worden door eventueel weersomstandigheden. Dus dit maakt niet uit voor u keuze voor welke soort hout. . Bij houthandel Salland bent u op het goeie adres voor hout voor uw lariks pergola, wij hebben diverse vaste maten in lariksdouglas. Zo kunt u douglas in diverse vaste maten bestellen via onze webshop. Tevens hebben wij ook eiken hout in verschillende diverse vast maten. Bent u een echte doe-het-zelver? Bij ons kunt u uw hout in vaste maten bij ons bestellen voor eventueel een overkapping, poolhouse, tuinkamer, schuur, kapschuur of vlonder. U kunt losse balken en planken bestellen op onze webshop.