Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Douglas veranda

Douglas hout is de houtsoort van nu

Douglas hout is in de branche van het tuinhout wat op dit moment heel erg gewild is. Iedereen wil een mooie Douglas schutting of Douglas overkapping in zijn of haar tuin hebben staan. Waarom is deze houtsoort nou zo populair, wat is dit voor houtsoort en waarvoor wordt deze houtsoort allemaal voor gebruikt? Douglas, ook wel Lariks of Larix genoemd, is een erg karakteristieke houtsoort die in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Douglas hout is een houtsoort die geschikt is voor een grote variatie aan toepassingen. De houtsoort heeft een warme karakteristieke uitstraling en komt hierdoor in een tuin heel goed tot zijn recht. Maakt u bijvoorbeeld een overkapping in uw tuin? Dan is het een bijna vanzelfsprekend dat u hiervoor Douglas hout zult gebruiken. Maar wat is Douglas precies voor een houtsoort? Het hout is sterk en duurzaam. Om deze reden is het zo goed geschikt voor meerdere verschillende buitentoepassingen. Zoals een douglas veranda.

Goed bewerkbaar douglas hout

Het hout laat zich relatief gemakkelijk bewerken in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardhout. Maar wat zijn nou de voordelen van Douglas hout en waarom kiezen de mensen hier de afgelopen jaren massaal voor? Om hier kort maar krachtig over te zijn, maar vooral duidelijk antwoord op te geven hebben wij een greep uit de vele voordelen van het gebruik van Douglas hout voor u op een rijtje gezet; Relatief goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld hardhout. De robuuste uitstraling, kies hiervoor voor de fijn bezaagde Douglas varianten, gemakkelijk te bewerken zowel te schroeven, spijkeren als lijmen. Geschikt voor veel verschillende doeleinden Lariks/Douglas heeft door haar rode kleur een warme uitstraling Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten.

Veel gebruik van douglas voor veranda’s

Douglas hout heeft door zijn vele voordelen en capaciteiten ook een groot aantal verschillende toepassingen waar de houtsoort voor wordt gebruikt. Zo is Douglas uitermate geschikt voor bijvoorbeeld tuinmeubelen en vlonderplanken, maar wordt Douglas ook massaal gebruikt voor de bouw van overkappingen en kapschuren. Ga je binnenkort in de tuin aan de slag en wil je een veranda? Grote kans dat je zit te twijfelen tussen eikenhout en douglas hout. Deze houtsoorten worden vaak gebruikt voor dit soort projecten. Toch verschillen deze houtsoorten van elkaar. Wat is nu het verschil tussen eikenhout en douglashout? Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan vaak wel de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eikenhout duurzamer is dan douglas. Je kunt de voordelen en de nadelen bij elkaar op tellen en kijken wat het best is voor uw veranda. Om te kijken of de extra kosten waard zijn.

Welke duurzaamheid voor uw veranda?

Eikenhout in duurzaamheidsklasse 2 en heeft daarmee een lange levensduur. Ook de exclusieve look is een groot voordeel. Doorgaans heeft eikenhout ook een mooiere tekening dan bijvoorbeeld lariks hout. Eikenhout geeft daarmee je interieur en exterieur een natuurlijke uitstraling. Door die uitstraling zijn eikenhouten meubels uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een landelijke, natuurlijke en robuuste stijl. De vele voordelen van eikenhout zorgen dat deze houtsoort vaak wel aan de prijs is. Dus je moet er wel een budget voor hebben. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere nadelen van eikenhout. Wanneer eikenhout bijvoorbeeld niet goed gedroogd is, kan er vervorming ontstaan. Ook kan het zorgen voor vocht- en zwarte plekken op het hout. Daarnaast kunnen er in eiken op den duur haarscheurtjes ontstaan. Elk houtsoort heeft zo zijn voordelen en nadelen. Ook kun je eikenhout alleen met RVS schroeven en ijzerwaren monteren. Dit komt omdat het anders gaat verkleuren. De prijs van larikshout is wel een stuk aantrekkelijker. Wel is glad geschaafd douglas hout doorgaans iets duurder. Dit komt omdat er extra werkzaamheden voor gedaan worden. Maar nog steeds goedkoper dan eikenhout.

Een sterke en rechte douglas veranda

Douglas hout is heel sterk, recht en stabiel. Nog een voordeel van larikshout is dat het heel eenvoudig machinaal te verwerken is. Boren en zagen gaat een stuk gemakkelijker dan bij eikenhout. Daarnaast heeft douglas hout een warme kleur en met de jaren vergrijst het egaal en fraai. Bij eik hout gaat het ook op den duur vergrijzen door de weersinvloeden.  Mocht de grijze kleur niet jouw smaak zijn, dan kun je je douglas of eik hout hiertegen behandelen. Ook bestaat vrijwel altijd uit kernhout; kernhout is duurzamer dan spinthout (zoals grenen) en beter bestand tegen schimmels. Zoals wij al zeiden is douglas hout net iets minder duurzaam dan eikenhout. Nog steeds erg duurzaam voor een houtsoort, maar onbewerkt doet eikenhout het beter. Het is dan ook aan te raden om douglashout vooraf te behandelen zodat de levensduur wordt verlengd. Onbewerkt gaat het zo’n 10 jaar mee en als je het behandeld zo’n 15 jaar.

Welke stijl douglas veranda wilt u?

Denk dan eerst welke stijl bij u past. Ga bijvoorbeeld voor een moderne of landelijke uitstraling. Het kenmerk van een moderne stijl is dat het rust uitstraalt. Er wordt gebruikgemaakt van strakke materialen en recht lijnenspel. Meestal wordt er gekozen voor larikshout. Kenmerken van de landelijke stijl zijn vaak een robuustere bouw, grovere houtsoorten en een houtkleur dit kan ook gecombineerd worden met zwarte planken. Kies je voor een veranda, dan krijg je er na het plaatsen van de veranda flink wat extra (leef)ruimte bij die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige zithoek of een keuken met een ingebouwde barbecue voor in de warme zomers. Werk je vaak thuis? Dan kun je het ook makkelijk als kantoorruimte of atelier gebruiken. Ondertussen kun je genieten van het uitzicht van uw eigen tuin. Moderne veranda’s zijn vaak perfect geïsoleerd waardoor je er in alle seizoenen plezier van hebt. Laat er vloerverwarming of een heerlijke houtkachel in aanbrengen en relax, terwijl het buiten stormt, met een goede film in je luie stoel. Of gebruik de extra ruimte als eetkamer waar je het hele jaar door gezellig en sfeervol met je familie en vrienden kunt zitten.

De plaatsing van een douglas veranda

Het plaatsen van een douglas veranda neemt opzich niet veel tijd in als je er goed over nadenkt. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor type veranda je wil. De opbouw verloopt dus een stuk sneller dan plaatsing van een traditionele houten of stenen aanbouw. Een ander voordeel van een veranda is dat je het makkelijk zelf kan maken. Kun je zelf geen dak aanleggen dan kun je altijd laten doen. De veranda is voor veel mensen dé favoriete plek in huis. Een plek waar je je terug kunt trekken uit het drukke leven en waar je helemaal tot rust komt. Even niets aan je hoofd en heerlijk op de bank liggen met een film of met een boek. Maar je kunt er natuurlijk ook perfect zitten met je familie of vrienden.

Complete lariks veranda met vlonder

Om je douglas veranda compleet te maken is een vlonder natuurlijk een perfect onderdeel. Een vlonder is eigenlijk een van de ondergrond losliggende buitenvloer, traditioneel van hout gemaakt. Oorspronkelijk werden vlonders gemaakt in de grote ruimtes, als bijvoorbeeld drijver of kleine aanlegsteiger op het water. Een loopbrug, ook wel plankier genoemd, werd ook aangeduid als vlonder. Zo’n vlonder was vaak smal, omdat deze enkel als loopvlak diende, om van de ene naar de andere plek te komen. Een simpele plank over een sloot werd daarom vroeger ook een vlonder genoemd. Als een pad belangrijker werd, koos men er vaak voor om een duurdere brug te bouwen. Vlonders in de openbare ruimte komen we nog steeds tegen, waar ze vaak hun traditionele doel nog dienen. Daarbij heeft de vlonder zijn intrede gemaakt in particuliere tuinen. Daar dienen vlonders tegenwoordig soms ook als looppad. Niet per sé trouwens, steeds vaker zien we grotere vlonders die men gebruikt als terras voor een lounge set of buitentafel. We zien de vlonder in de tuin steeds meer als luxueus sierobject, met een hoge esthetische waarde. Er zijn daarom steeds meer prachtige materialen en constructiesystemen beschikbaar om een tuinvlonder te maken.

Vind uw douglas hout bij Houthandel Salland

Bij houthandel Salland bent u op het goeie adres voor hout voor uw veranda, wij hebben diverse vaste maten in lariksdouglas. Zo kunt u douglas in diverse vaste maten bestellen via onze webshop. Tevens hebben wij ook eiken hout in verschillende diverse vast maten. Bent u een echte doe-het-zelver? Bij ons kunt u uw hout in vaste maten bij ons bestellen voor eventueel een overkapping, poolhouse, tuinkamer, schuur, kapschuur of vlonder. U kunt losse balken en planken bestellen op onze webshop.