Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Eiken overkapping

Duurzaamheid eiken overkapping

Eiken is een houtsoort, afkomstig van de eikenboom. Het is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is het sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Wat zijn nu de bekendste soorten? Europees-eiken: dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de schaarste wordt dit meer en meer vervangen door andere soorten, onder andere meer bestendige houtsoorten als azobé of afzelia. Ook binnen Europa is een grote variëteit aan kwaliteiten te onderkennen, men maakt onderscheid in Spessart-eiken, recht van draad en fijnjarig, Frans eiken, harder en donkerder van kleur en het prachtig maar zeldzame Slavonisch eiken, grote lengtes als regel zonder noesten of kwasten.

Diverse soorten eiken hout

Wat is nu de structuur en kleur van de verschillende soorten? Amerikaanse wit eik is lichter van kleur, dan heb je Amerikaanse rood eiken dit is roze van kleur, zachter en grover van nerf. En als laatst Japans eiken, fijne spiegel en is licht van kleur. ‘Donker eiken’ is veelal geen aparte houtsoort maar ontstaat veelal door een behandeling. Het meeste eikenhout dat er in Nederland te vinden is, is afkomstig van eiken in Europa en Noord-Amerika. De twee eikensoorten die in ons land inheems voorkomen zijn de wintereik en de zomereik. Deze groeien op het noordelijk halfrond tussen de 45e en de 50e breedtegraad. Het hout kan verkleuren tot een blauwe kleur als het in contact komt met ijzer. Dit komt door het aanwezige looizuur. Niet al het hout komt van de eikenboom af. Een bekende uitzondering is de steeneik. Zo heb je nog veel meer soorten eikenhout in de wereld. Eiken is voor allerlei doeleinden geschikt, waaronder decoratieve toepassingen als deuren en meubels. Onder water dienst het echter wel beschermd ten geconserveerd te worden. Je kunt het ook verwerken tot fineerzagen voor het belijmen van meubelwerk. Houthandel Salland verkoopt nieuw eik hout.

Bijzonder duurzame houtsoort voor een overkapping

Nieuw eikenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort die sinds lange tijd gebruikt wordt voor meubels. Met name de fijne nerf, tekening en de verschillen in kleur geven meubels eend degelijke en warme uitstraling. Nieuw-eiken is een hardhoutsoort en wordt ook wel onder de Engelse naam Oak of Oakwood gebruikt. Windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange grote en oorspronkelijkheid. Door gebruik en door invloed van licht zal het hout een lichtere en warmere kleur krijgen. De bewerkbaarheid van nieuw-eiken is sterk afhankelijk van de dikte en structuur. Het hout laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken, draaien en frezen. Als u graag wat wil bouwen, is het wel aan te raden om van te voren even te boren voordat je er spijkers in slaat of schroeven in draait. Wat maakt dit hout nou toch zo mooi, dit is de mooie vlam in het hout en er kunnen spiegels in voorkomen. Ook kunnen de nerven grof zijn. Na bewerking heeft het een luxe uitstraling. De duurzaamheid is uitstekend en is zowel voor binnen als buiten goed te gebruiken.

De voor- en nadelen van een eiken overkapping

Ieder houtsoort heeft voor- en nadelen en niet iedere houtsoort is geschikt voor iedere situatie. Een aantal factoren waar u in ieder geval rekening moet houden zijn: duurzaamheid, mate van onderhoud, functie, prijs en kleur. Europees eik hout is een hardhout en valt in de duurzaamheidsklasse 2/3. Klasse 2 duidt op een resistentie tegen schimmels voor zo’n 15-25 jaar en is daarmee ‘duurzaam hout’. Klasse 3 staat voor ‘matig duurzaam hout’ en is gelijk aan ongeveer 10-15 jaar. Zo heb je ook het houtsoort douglas dit valt in duurzaamheidsklasse 3. Wij raden het je aan om met zo scherp mogelijke gereedschappen te werken want het hout splintert makkelijk. Bent u nou opzoek naar een luxe en robuuste overkapping voor in de tuin? Of wilt u een overkapping, kapschuur of tuinhuis. Dit is allemaal mogelijk. Heeft u een grote tuin met een buitenzwembad of binnenzwembad en bent u er altijd klaar mee om buiten in de regen te zitten? Dan is zelf er een maken dé oplossing. Bedenk van tevoren goed waar je de overkapping wilt zetten. Een eiken-tuinhuis is geschikt voor iedereen die graag in de zomer buiten wilt zitten. Eikenhout is modern, strak en duurzaam! Een eikenhouten overkapping voelt als een verlenging van je huis. Zo krijg je echt een binnen-buiten gevoel. Het geeft een robuuste uitstraling. Je kunt  kiezen met een plat dak, een zadeldak of een kapschuurtype. Wil je lekker beschut zitten?

Eiken overkapping bekleden met eiken hout

Het aantal en type wanden is eenvoudig naar eigen inzicht te bepalen. Je hebt verschillende planken om je overkapping te bekleden. Zo kun je je tuinhuis bekleden met Zweeds rabat, potdekselplank, channel-siding of half rabat. Wat is Zweeds rabat? Dit zijn rabatdelen die taps toelopen en een uitgefreesde sponning hebben zodat u ze eenvoudig kunt stapelen. Ook kun je potdekselplanken gebruiken dit zijn planken die geschikt zijn om over elkaar heen te monteren. Channel-siding is de naam van een bepaald profiel, wat u veel terugziet in gevelbekleding. En als laatst heb je half rabat dit is ideaal voor en horizontale montage, dit komt doordat het hout goed kan afwateren door de ronding van het profiel. Waarom is eikhout nou zo populair voor een overkapping? Omdat het zo sterk en hard is en het niet beschimmeld dus gaat het ook een stuk langer mee wel zo’n 20 a 25 jaar. Veel mensen kiezen daarom eik hout omdat je eikenhout lang goed kan houden zonder dat je het behandeld. Onbehandeld hout zal buiten op den duur gaan vergrijzen.  Je overkapping is dan wel onderhoudsvrij.

De eiken kleur behouden met beits

Als u de oorspronkelijke kleur zo lang mogelijk wilt behouden, zult het moeten behandelen met olie of beits. Daarvoor dient het eerst geïmpregneerd te worden. Met sommige beitsen is uw eiken-overkapping 6 tot 8 jaar onderhoudsvrij. Nieuw-eiken is een relatief zwaar houtsoort en van nature heel sterk. Daarmee is het een ideaal onderdeel om bijvoorbeeld de staanders van uw veranda uit te fabriceren. Maar een volledig afdak is ook geen enkel probleem. Vanwege zijn massa en sterkte is eikenhout zeer geschikt voor allerlei draagconstructies, waaronder een overkapping. Ook kiezen mensen voor dit houtsoort omdat het een wat luxere uitstraling heeft dan douglashout. En een nadeel bij andere houtsoorten is dat het eerst geïmpregneerd moet worden. Omdat het dan buiten langer goed blijft en dit is bij eikhout niet het geval. En natuurlijk een pluspunt want het hout is zeer goed voor het milieu. Wat betreft duurzaamheid is een overkapping van dit soort hout kortom geen verkeerde keuze. Zit u er toch aan te twijfelen om douglashout of eikhout te gebruiken? De verschillen hiervan zijn best groot. Toch worden beide houtsoorten veel gebruikt bij het maken van overkappingen en dergelijke. Het grootste verschil zit in de prijs, duurzaamheid en de uitstraling.

Eiken overkapping vergelijken met een douglas overkapping

Lariksdouglas hout is zeer goedkoop ten opzichte van eiken-hout. Het scheelt grofweg wel de helft. De duurzaamheid bij eik hout is een stuk beter. Qua uitstraling zou je kunnen zeggen dat larikshout voor de massa is en eik hout voor de echte liefhebber die valt voor de unieke look and feel van deze houtsoort. De voordelen van eikenhout is dat het een dichte structuur heeft en een zeer lange levensduur heeft. Maar ook heeft het nadelen, zo kan er bij het hout vervorming en haarscheurtjes ontstaan. Of vochtplekken. Het hout is wel wat duurder. Maar toch krijg je er wel een prachtige, luxe en robuuste uitstraling van. De voordelen van Lariks hout is dat het eenvoudig te verwerken is, en het heeft een mooie warme kleur. Maar dit hout heeft ook nadelen. Het is kwetsbaar voor vocht, altijd zwevend monteren. Minder duurzaam als eiken. Kan soms wat harsig zijn.

Complete eiken overkapping maken

Wilt u uw eiken-overkapping compleet maken? Dan kunt u uw tuinhuis compleet maken met mooie eiken planken voor een vlonder. Ook wel terrasplanken genoemd. Zo kunt u op een mooie en strakke manier uw terras aanleggen. Terrasplanken kunnen op palen worden geplaatst maar ook op tegels. Zo heeft u zelf niet veel werk met het aanleggen van een vlonder. Een vlonder moet natuurlijk een mooie en luxe uitstraling hebben. Gelukkig is het een erg mooie houtsoort. Het hout staat bekend om de mooie structuur. Maar ook de kleur. Wat later vergrijst door weersomstandigheden, als je het niet behandeld. Dit zijn natuurlijk eigenschappen die u graag terugziet in het hout dat voor uw vlonder wordt gebruikt. U wilt bijvoorbeeld gewoon kunnen lopen op de vlonder. Zonder dat er voetafdrukken in het hout ontstaan. Doordat eikhout hard genoeg is, zullen er geen afdrukken in voorkomen. Ook is het natuurlijk fijn dat uw vlonder lang goed blijf. Dus weinig onderhoud. Vaak denken mensen dat ze snel uitglijden bij een natte vlonder. Alle houtsoorten kunnen wat gladder worden door eventueel weersomstandigheden. Dus dit maakt niet uit voor u keuze voor welke soort hout. Bij houthandel Salland bent u op het goeie adres voor hout voor uw exclusieve overkapping, wij hebben diverse vaste maten in nieuw-eiken. Zo kunt u bij ons eiken in diverse vaste maten bestellen via de webshop. Tevens hebben wij ook douglas hout in verschillende diverse vast maten. Bent u een echte doe-het-zelver? Bij ons kunt u uw hout in vaste maten bij ons bestellen voor eventueel een overkapping, poolhouse, tuinkamer, schuur, kapschuur of vlonder. U kunt losse balken en planken bestellen op onze webshop.

Wil je nou een overkapping met een historisch look? Dit kan perfect met oude eiken balken. Deze balken hebben een geleefde maar karakteristieke uitstraling. Voor meer info over de oud eiken balken bekijk de website van Historisch Hout.