Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Let op! Bouwvakborrel: Vrijdag 26 juli gesloten vanaf 15:00 uur.
Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Eiken pergola

Eiken hout voor diverse toepassingen geschikt!

Eik hout is voor allerlei doelen geschikt, waaronder decoratieve toepassingen als deuren en meubels. Onder water dienst het echter wel beschermd ten geconserveerd te worden. Je kunt het ook verwerken tot fineerzagen voor het belijmen van meubelwerk. Houthandel Salland verkoopt nieuw eik hout. Nieuw eikenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort die sinds lange tijd gebruikt wordt voor meubels. Met name de fijne nerf, tekening en de verschillen in kleur geven meubels eend degelijke en warme uitstraling. Nieuw-eiken is een hardhoutsoort en wordt ook wel onder de Engelse naam Oak of Oakwood gebruikt. Windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange grote en oorspronkelijkheid. Door gebruik en door invloed van licht zal het hout een lichtere en warmere kleur krijgen. De bewerkbaarheid van nieuw-eiken is sterk afhankelijk van de dikte en structuur. Het hout laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken, draaien en frezen.

Een eiken pergola bouwen

Als u graag wat wil bouwen, is het wel aan te raden om van te voren even te boren voordat je er spijkers in slaat of schroeven in draait. Wat maakt dit hout nou toch zo mooi, dit is de mooie vlam in het hout en er kunnen spiegels in voorkomen. Ook kunnen de nerven grof zijn. Na bewerking heeft het een luxe uitstraling. De duurzaamheid is uitstekend en is zowel voor binnen als buiten goed te gebruiken. Ieder houtsoort heeft voor- en nadelen en niet iedere houtsoort is geschikt voor iedere situatie. Een aantal factoren waar u in ieder geval rekening moet houden zijn: duurzaamheid, mate van onderhoud, functie, prijs en kleur. Europees eik hout is een hardhout en valt in de duurzaamheidsklasse 2/3. Klasse 2 duidt op een resistentie tegen schimmels voor zo’n 15-25 jaar en is daarmee ‘duurzaam hout’. Klasse 3 staat voor ‘matig duurzaam hout’ en is gelijk aan ongeveer 10-15 jaar. Zo heb je ook het houtsoort douglas dit valt in duurzaamheidsklasse 3. Wij raden het je aan om met zo scherp mogelijke gereedschappen te werken want het hout splintert makkelijk.

Wilt u nou ook een pergola in de tuin hebben?

Dan is dit perfect te maken met eik hout. Als u uw tuin gaat aanleggen, overweegt u dan eens om in uw tuinontwerp een constructie op te nemen. Dit is een mooi decoratief element in uw tuin. En afhankelijk van de plaats in de tuin en van de aankleding, kan het diverse functies vervullen. Met een eiken pergola kunt u op eenvoudige wijze een aparte, intieme ruimte in uw tuin maken, zonder dat deze ruimte visueel geheel afgesloten wordt. Ook is dit heel geschikt om verschillende onderdelen van uw tuin met elkaar te verbinden. Hij biedt u de mogelijkheid om ook in verticale richting structuur in uw tuin aan te brengen. Als de bovenzijde van de houten constructie bedekt wordt met licht doorlatende kunststof platen, is dit een ideale terrasoverkapping. U kunt dan ook met minder fraai weer al gauw buiten zitten. Dit soort overkappingen wordt voornamelijk toegepast bij terrassen die direct tegen het huis aan liggen. Natuurlijk kan de overkapping ook geheel begroeid worden met klimplanten. In dat geval ontstaat er een natuurlijk zonnescherm. Als de constructie geplaatst is bij een terras dat verder van huis ligt, zorgt een begroeiing met planten niet alleen voor schaduw, maar ook voor wat luwte op winderige dagen.

Duurzaamheid en milieu vriendelijke eiken pergola

Het is zelfs mogelijk om met een pergola uw eigen energie op te wekken, als u de bovenkant bekleedt met zonnepanelen. In de meeste gevallen is er geen vergunning voor nodig. In veel tuinen heeft een pergola nog een belangrijk voordeel: door de geringe breedte van de constructie neemt hij weinig ruimte in. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, het is maar net wat je zelf wil. Zo kan het dienen als losse overkapping van bijvoorbeeld het terras. Maar een pergola kan ook een boog over het tuinpad zijn of een hoge rand die begroeid is met klimplanten. De enige voorwaarde: een echte pergola staat altijd vrij en vormt alleen een frame. Daar kun je vervolgens klimplanten op laten groeien of het met schaduwdoek afdekken. Je kunt er ook een zelf maken, dat is niet eens zo moeilijk. Houthandel Salland verkoopt eiken balken, waar je er makkelijk een zelf van kan maken. We behandelen hier alleen de houten constructie, omdat andere materialen meestal te moeilijk zijn om mee te werken. Het is een grote toevoeging aan uw tuin. Deze houten constructie geeft diepte aan uw tuin, is ideaal voor klimplanten en zorgt voor een fijne plek om te zitten.

Eiken pergola uitbreiden met schaduwdoeken

Ook is een eiken-pergola eenvoudig uit te breiden met een schaduwdoek, zodat u ook op de warme zomerdagen lekker buiten kunt zitten. Bovendien is het voordeliger dan een overkapping en u bouwt deze houtconstructie eenvoudig zelf op. Een pergola is een leuke manier om een doorgang te vormen naar verschillende delen van de tuin. Hierdoor onderbreekt u de zichtlijn, wat een speels effect geeft. Bovendien geeft het meer diepte aan uw tuin, waardoor deze groter lijkt. Zo krijgt u tuin gelijk een hele andere uitstraling, terwijl u maar een kleine aanpassing hoeft te doen. Ook is het leuk te combineren met een verticale schutting. Zo heeft u meerdere elementen in uw tuin voor een optisch grotere tuin.

Natuur toevoegen aan uw eiken pergola

Een pergola is als houten constructie al een mooi aanzicht in uw tuin, maar u kunt het geheel nog wat opfleuren door er klimplanten aan toe te voegen. Om het te laten begroeien brengt u makkelijk wat meer groen in uw tuin. Bovendien kan een klimplant ook voor extra schaduw zorgen. Klimplanten als de klimdruif of blauw / witte regen werken zich eenvoudig op tegen de staanders. Ook de clematis of klimroos zijn heel geschikt. Met elke plant creëert u weer een andere sfeer. Wilt u het helemaal compleet maken? Dan kan dit perfect met een eiken houten vlonder.

Pergola bouwen met een vlonder

Wanneer je kiest voor een terras van houten vlonderplanken, kies je voor een duurzame oplossing met een natuurlijke uitstraling. Houten vlonderplanken worden ook vaak gelegd bij jacuzzi’s, zwemvijvers en waterpartijen al dan niet in combinatie met sierbestrating. Je kunt kiezen voor hardhout, geïmpregneerd hout of Douglas hout. Hardhout ligt qua prijs wat hoger maar de duurzaamheid ligt ook een stuk hoger en gaat dus langer mee. Naast deze voordelen dienen vlonders tegenwoordig ook steeds vaker als sierelement in de tuin en associëren we ze daar met exclusiviteit. Een luxe terras voor bijvoorbeeld de buitentafel of lounge set. Behalve als luxe terras, kun je een vlonder ook gebruiken voor kampeerdoeleinden, bijvoorbeeld bij je tent, (sta)caravan of chalet. Ook rond je hottub, jacuzzi of zwembad staat het prachtig. En woon je aan het water of heb je een vijver? Dan kan zo’n vlonder een prachtige steiger vormen.

Vindt uw materialen bij Houthandel Salland

Bij houthandel Salland bent u op het goeie adres voor hout voor uw exclusieve eiken pergola, wij hebben diverse vaste maten in nieuw-eiken. Zo kunt u bij ons eiken in diverse vaste maten bestellen via de webshop. Tevens hebben wij ook douglas hout in verschillende diverse vast maten. Bent u een echte doe-het-zelver? Bij ons kunt u uw hout in vaste maten bij ons bestellen voor eventueel een overkapping, poolhouse, tuinkamer, schuur, kapschuur of vlonder. U kunt losse balken en planken bestellen op onze webshop.

Bent u nou op zoek naar een pergola met karakter? Een pergola kun je ook perfect maken van oude balken. Historisch Hout heeft een groot assortiment aan oud eiken balken. Neem hier een kijkje!