Elke zaterdag geopend: 08:00 - 16:00 uur
Elke zaterdag geopend: 08:00 - 16:00 uur
Veel uit voorraad leverbaar
Voordelige bezorging of afhaal
Voor de professional en particulier
Verkoopadvies? 0548 - 201013

Artikel 2022 Salland Ondernemers Magazine

Houthandel Salland wil dé houthandelaar van de regio worden

Met zijn bedrijf Historisch Hout is Rick de Witte al een tijdje succesvol in de handel van hergebruikt hout, maar met Houthandel Salland breidt hij zijn diensten nu uit. Bij de vestiging in Nieuw Heeten kan de hovenier, aannemer én simpele klusser terecht voor een breed assortiment aan hout.

Grappig genoeg had Rick niet echt iets met hout toen hij op zijn 18e met zijn handeltje begon. Het begon allemaal toen zijn ouders een partij hergebruikt hardhout hadden gekocht. “Dat spul werd geleverd, maar een paar dagen later kochten ze een boerderij buitenaf. De tuin werd dus niet meer aangepakt en het hout mocht weg. Ik zette het op Marktplaats en kwam er al snel achter dat er een leuk centje mee te verdienen was.” De interesse was groot, dus Rick besloot ermee verder te gaan. “Steeds meer klanten vroegen specifiek naar hergebruikt hout, dus ik heb toen contact gezocht met een leverancier. Zo is het gaan groeien.”

Inmiddels zijn we 9 jaar verder en is Historisch Hout van een eenmanszaakje gegroeid tot een bedrijf met 20 medewerkers. “Je moet ook een beetje geluk hebben”, zegt Rick er zelf over. “Ik had toen natuurlijk nooit kunnen bedenken dat hergebruikt hout nu zo’n hottopic zou zijn. Er is steeds meer vraag naar circulair en ons hout is afkomstig van boerderijdelen, scheepsvloeren of oude wijnpersen uit landen als Servië, Kroatië en Bosnië. Die zijn dus ooit uit de bosbouw gekomen, maar hoeven nu niet voor de tweede keer gekapt te worden.”

Spreiding

Rick verkoopt zijn historische hout inmiddels over de hele wereld, vooral in het luxere segment. “Van Beverly Hills tot aan een resort in Zuid-Afrika. Onlangs is er nog een vrachtwagen naar Montenegro gegaan voor een beachbar.” Historisch Hout is dus een groot succes, maar inmiddels denkt Rick ook verder. “We kregen regelmatig de vraag uit de buurt of we ook regulier hout konden leveren. In de regio vind je namelijk niet veel houthandelaren die hout op voorraad hebben. Dus iemand die op vrijdag bedenkt dat ‘ie morgen de schutting wil aanpakken, kan in nabije regio eigenlijk amper terecht. Vanuit die vraag is vorig jaar Houthandel Salland ontstaan. Het is natuurlijk hetzelfde vakgebied, maar een hele andere tak van sport. Die spreiding vond ik eigenlijk wel een fijn idee. Met het hergebruikte hout heb ik immers geen garantie, want wanneer zijn de gebouwen op? Met Houthandel Salland richten we ons op een hele andere doelgroep, de huis-tuin-en-keukenklant.De hoveniers en aannemers zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor ons, want we hebben het gehele aanbod wat in de tuin gebruikt wordt. Van Douglas en eiken tot aan afrasteringshout en hardhout, maar daarnaast willen we ons ook gaan richten op aanverwante artikelen zoals schroeven. Dat doen we nu bijvoorbeeld al met olie en verf. Daarnaast proberen we ons echt te onderscheiden door voorraadhoudend te zijn. Dus in principe kan iemand vandaag bestellen en morgen al hout afhalen. Op onze webshop kunnen klanten ook precies zien hoeveel er in voorraad is, we merken dat de consument dat belangrijk vindt. Ook zitten we bovenop de kwaliteit van het hout, dat blijven we ook hier belangrijk vinden.”

Valse start

Door de enorme krapte op de markt had Houthandel Salland een wat lastige start. Vorig jaar was de vraag naar hout enorm omdat iedereen thuiszat en z’n tuin wilde aanpakken. “Het was daardoor heel moeilijk om aan hout te komen. Dit jaar slaat het echter weer de andere kant op, want de vraag is een stuk minder. Iedereen die een tuinhuis wilde bouwen, heeft dat immers vorig jaar wel gedaan. En daarnaast houden mensen hun hand op de knip door het nieuws rondom de inflatie. Gelukkig zijn we financieel niet afhankelijk van Houthandel Salland en gaat het met Historisch Hout hartstikke goed, maar toch willen we mensen laten weten dat we bestaan. We zijn daarom druk bezig met opschalen.”

Op dit moment richt Rick zich met Houthandel Salland op het creëren van naamsbekendheid. “Met name in de regio. Die hovenier in Raalte moet weten dat hij voor hout bij ons moet zijn. We willen dé houthandelaar van de regio worden, maar uiteindelijk willen we ook landelijk hout gaan verkopen. We zijn daarom ook aan het kijken of we de transporttarieven aantrekkelijk kunnen maken zodat we ook bestellingen uit Almere of Leeuwarden kunnen krijgen.”

Salland Ondernemers Magazine